Kategori: Uncategorized

Höjda räntor oroar bolånetagare

Höjda räntor oroar bolånetagare

Höjd ränta oroar bolånetagare

Vi har länge varit bortskämda med en blomstrande högkonjunktur här i Sverige. Den senaste tiden har denna dock mattats av och istället har oron växt för en begynnande lågkonjunktur. Någon sådan menar dock Riksbanken att vi inte behöver bekymra oss över i det närmsta och förklarar att högkonjunkturen helt enkelt ebbat ut, vilket är helt normalt. Riksbanken meddelade nyligen att räntan sannolikt kommer höjas till 0 procent i december i år.

ICA banken har i samband med detta gjort en mätning där de uppskattar hur höjda räntor kommer slå mot bolånetagare som befinner sig på marknaden idag. Mätningarna visar att en kostnadsökning om 2 000 kr i månaden skulle slå hårt mot ungefär hälften av dessa – de skulle helt enkelt inte klara av en sådan ökning. Samtidigt uppger en fjärdedel av de tillfrågade hushållen att de inte skulle klara av en kostnadsökning på 1 000 kr i månaden.

Klokt att kalkylera med ränteökningar

Att det finns så pass många hushåll som inte skulle klara av en kostnadsökning är såklart oroande. Samtidigt är det ett relativt lugnande att räntan skulle behöva höjas från -0,25 upp till 1 procent för att en sådan kostnadsökning skulle ske, vilket inte är särskilt troligt i dagsläget. Enligt Riksbankens prognos kommer räntan förbli på 0 procent till år 2022.

Å andra sidan är det en väckarklocka för många och ett gott råd när du söker huslån är att kalkylera så att du med säkerhet vet att du kommer klara en ränteökning på 3 procent. Genom att teckna ett huslån binder du trots allt upp dig under en lång tid framöver och även om räntorna ligger bra idag vet du aldrig vad som kommer att hända i framtiden.

2017 rekordår för turism i Sverige

2017 rekordår för turism i Sverige

Det går bra för turistnäringen i Sverige. 2017 som var ett riktigt bra år kan nog inte bara bero på den låga svenska kronan. Det påverkar självklart en del men folk i världen reser mera och Sverige är ett tryggt land att resa till. Det är också ett spännande alternativ om man har varit överallt annars. Turisterna ökar tillväxten i turism, det är konsumtionen som går upp och hela 42% av omsättningen kan vi tacka dom utländska turisterna för.

FN spår att folk kommer att resa mera i framtiden också, och då är det naturligt att vi här i Norden får ta del av uppgången. Det är den svenska naturen som lockar. Här i Sverige så lever man väldigt nära naturen och det är det många som vill se och uppleva. En ökning av turister från andra land som Indien, Kina och USA står för en stor del av det. Det som är vardagsmat för oss är exotiskt för dom.

I takt med att intresset för Sverige ökar inom turism så betyder det också att man måste utbilda mer kompetent arbetskraft. Med 10 600 nya jobb i turistnäringen i 2017 så ger det också en välkommen boost i arbetsmarknaden. Det är spännande och framtiden ser ljus ut. Turism i Europa ökar tillsammans med Kina och USA, 4,4 %. Medans andra delar av världen som Nordafrika nu upplever en nedgång, hela 8%. Det slår hårt mot länder som Tunisien. Det beror delvis på att det har varit attacker mot turistmål och det en direkt effekt när turister inte vågar att åka dit.

Mercedes vill utmana Tesla

Mercedes vill utmana Tesla

Fler och fler tänker på miljön när de handlar bilar vilket ökar intresset för helt eldrivna bilar. Tesla är just nu den ledande biltillverkaren vad gäller dessa. De har gjort en snabb frammarsch men det har också gett ringar på vattnet. Nu vill fler stora biltillverkare utmana Tesla, en av dem är Mercedes.

Tesla ledande på elbilsmarknaden

Den som visat vägen för elbilsmarknaden är Tesla. Det gjorde de när de lanserade sitt superbatteri. Marknaden är stekhet och trots att flera andra ledande biltillverkare försöker hänga på är det fortfarande Tesla som ligger i framkant. Men de kämpar med resultaten och även om elbilsmarknaden växer så har den inte riktigt lyft ännu. Detta resulterade i att Tesla hade en rekordförlust på 619 miljoner under sista delen av 2017.

Mercedes utmanar

Mercedes nya koncept EQA är en fyrhjulsdriven elbil med en räckvidd på fyrtio mil. Med sina 272 hästkrafter kan den accelerera från 0-100 km/h på mindre än fem sekunder. Den har också beskrivits som luftig, smart och snygg. EQ-serien är definitivt en konkurrent som är med och utmanar Tesla. Mercedes har gått ut med att de ska ha minst tio elbilar på marknaden år 2022. Först ut i EQ-serien är EQC, som är en suv man kommer se rulla på vägarna 2019. Satsningen Mercedes gör är dessutom bra tajmad då BMW lagt sin elbilssatsning på is och Tesla kämpar med resultaten. Det är dessutom en rimlig prislapp på bilen vilket gör intresset ännu högre och de har en förhoppning att nå ut till större publik.

Kina ska handla mer från USA

Kina ska handla mer från USA

När Donald Trump slog med släggan och hotade att genomföra högre handelstullar mot dom flesta handelspartner världen runt, så tog det inte lång tid innan Kina reagerade och hotade tillbaka. Världen höll andan och börserna reagerade negativt. Men samtal mellan flera parter har lett till att nya handelsavtal knyts och nu står Kina på tur. Det har samtalats i två dagar mellan USA och Kina och ett stundande handelskrig mellan världens ledande ekonomier har avblåsts.

Redan när Donald Trump höll sitt första tal på invigningsceremonin så sade han, ’Varje beslut om handel, skatter, invandring, utrikesfrågor kommer att göras för att gynna amerikanska arbetare och amerikanska familjer’. Vidare sade Trump ’Vi kommer att förstärka gamla allianser och bilda nya’. Så här snart ett och ett halvt år efter att han blev president så har just det hänt, nya avtal med Kina är på väg. Det verkar som att sätta hårt mot hårt har gynnat USA i detta fallet. I det nya avtalet så kommer Kina att handla mer produkter och tjänster av USA och även en ökning av export inom energi och jordbruk till Kina väntas. Dollarn stärks och den amerikanska ekonomin är mycket stark. För den svenska kronan betyder det att den tappar lite mot dollarn.

Så vad blir nästa nu när handelskriget mellan dessa giganter avblåsts, iallafall för tillfället? En direkt reaktion var att börsen steg i Stockholm med 0,4% och i andra länder steg börsen även där. Men Donald Trump har nya ess i armen. Det pratas om en utredning där tullar på bilar från Europa till USA ska stiga till 25%. Är detta för att ge egen biltillverkning en boost eller är det för att knyta nya avtal?

Nya amorteringskrav

Nya amorteringskrav

Den första mars detta året infördes de nya amorteringskraven. Dessa nya krav kommer att göra det svårare för hushåll att ta stora bolån, och förhoppningen är att minska skulderna hos hushållen. Fram till första mars har amorteringskravet legat på 1% oavsett storlek på lånet och det har varit enkelt att överbelåna sig. Enkelt uttryckt så betyder nya amorteringskraven att man i hushållet inte ska låna för över 4,5 gånger sin årsinkomst. Lånar man mer än den siffran så får man betala 2% i amortering jämfört med 1% som varit tidigare. Hushåll som har bolån för 4,5 gånger mer än sin årsinkomst kommer inte att beröras av nya amorteringskraven.

Har man en belåningsgrad över 70% blir kravet att amortera 2% per år.

Ligger man på en belåningsgrad mellan 50-70% blir kravet att amortera 1% per år som tidigare.

Med en belåningsgrad under 50% finns det inga krav på amortering.

Minussidan med nya amorteringskraven är att det blir svårt för förstagångsköpare att komma in i bostadsmarknaden. Främst är det studenter och yngre svenskar som påverkas. Det enskilda hushållets kostnader kommer kommer att påverkas i större grad. Sveriges hushållsskuldsättnings har gått över orimliga gränser i takt med att belåningsgraden stigit. Regeringen sätter nya amorteringskraven som ett förebyggande syfte mot hotet som uppstår inom den finansiella ekonomin nationellt. Att enskilda hushåll inte kommer kunna överbelåna sig ska leda till en mer hälsosam nationalekonomi.

Många hushåll valde mer stor sannolikhet att skaffa bolån innan första mars och lyckades undvika nya amorteringskravet. Men för dig som går i köptankar så kan det vara bra att se över din ekonomi och räkna ut hur mycket det nya amorteringskravet kommer att påverka dig.