Månad: juni 2018

Kina ska handla mer från USA

Kina ska handla mer från USA

När Donald Trump slog med släggan och hotade att genomföra högre handelstullar mot dom flesta handelspartner världen runt, så tog det inte lång tid innan Kina reagerade och hotade tillbaka. Världen höll andan och börserna reagerade negativt. Men samtal mellan flera parter har lett till att nya handelsavtal knyts och nu står Kina på tur. Det har samtalats i två dagar mellan USA och Kina och ett stundande handelskrig mellan världens ledande ekonomier har avblåsts.

Redan när Donald Trump höll sitt första tal på invigningsceremonin så sade han, ’Varje beslut om handel, skatter, invandring, utrikesfrågor kommer att göras för att gynna amerikanska arbetare och amerikanska familjer’. Vidare sade Trump ’Vi kommer att förstärka gamla allianser och bilda nya’. Så här snart ett och ett halvt år efter att han blev president så har just det hänt, nya avtal med Kina är på väg. Det verkar som att sätta hårt mot hårt har gynnat USA i detta fallet. I det nya avtalet så kommer Kina att handla mer produkter och tjänster av USA och även en ökning av export inom energi och jordbruk till Kina väntas. Dollarn stärks och den amerikanska ekonomin är mycket stark. För den svenska kronan betyder det att den tappar lite mot dollarn.

Så vad blir nästa nu när handelskriget mellan dessa giganter avblåsts, iallafall för tillfället? En direkt reaktion var att börsen steg i Stockholm med 0,4% och i andra länder steg börsen även där. Men Donald Trump har nya ess i armen. Det pratas om en utredning där tullar på bilar från Europa till USA ska stiga till 25%. Är detta för att ge egen biltillverkning en boost eller är det för att knyta nya avtal?